YU INFO 2012

Kopaonik8.mart - 11.mart 2015. godine

 

XVIII po redu, sada već punoletna konferencija YU INFO održana je na Kopaoniku od 29.2.-3.3.2012. Kao i svake godine, za 4 dana trajanja konferencije, nova znanja i iskustva razmenilo je oko 300 autora naučnih radova, predstavnika istraživačkih i visokoškolskih ustanova, kao i IT stručnjaka i menadžera.

Ove godine je za konferenciju prijavljen uobičajeno veliki broj radova. Posle obavljenih recenzija, za izlaganje je prihvaćeno 209 radova, od čega 46 u okviru druge međunarodne konferencije ICIST. Programom je bilo predviđeno da se prihvaćeni radovi izlože po programskim oblastima u 12 sesija i 4 poster sesije, i to u Kongresnoj dvorani i dve manje konferencijske sale.

Program je realizovan prema planu; u okviru sesija oko 70% autora je prezentovalo svoje radove, dok je u poster sesijama odziv bio nešto manji, oko 55%. Prezentovani radovi su izazvali interesovanje, a po sesiji je u proseku prisustvovalo oko osamnaest učesnika. Broj diskusija se kretao od nekoliko do preko dvadeset po sesiji, odnosno oko deset prosečno po sesiji.

Kvalitet radova i način prezentovanja je bio na zadovoljavajućem nivou, a posebno nam je drago da je za međunarodnu konferenciju ICIST bilo prijavljeno više radova u odnosu na prošlu godinu. I ove godine su bili prisutni radovi iz oblasti vojnih i bezbedonosnih informatičkih primena, ima dosta radova iz neakademskih sredina i, što je veoma važno, nastavlja se trend povećanja broja mladih autora, koji će nadamo se doprineti uspešnoj budućnosti YUINFO-a i ICIST-a.

Naš zaključak je da su konferencije bile veoma uspešne, uprkos još jednoj kriznoj godini koja je za nama. Kao i svake godine, interesovanje učesnika privukla su zanimljiva predavanja po pozivu naših gostiju iz zemlje i inostranstva, a važan deo činile su i kompanijske prezentacije gde su svoja rešenja, prakse i buduće tehnologije predstavile vodeće IT firme u regionu: Telekom Srbija, Saga, Tehnicom, Lenovo, HP Srbija, IBM, i Enel PS.

 

Prof. dr Miodrag Ivković otvorio je XVIII Yu Info


Rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković, pozdravio je učesnike na otvaranju konferencije

 

Prof. dr Veljko Milutinović, zaslužan za gostovanje predavača iz inostranstva, najavio je predavače po pozivu

 

Profesor Hiro Fujii, Tokyo, Japan održao je izuzetno zanimljivo predavanje na temu "The Japanese Space Elevator Program"

 

Jacob Bower, gost iz Londona, pričao je na temu "The SuperComputer of Maxeler and JP Morgan"

 

Naš gost i ove godine, prof. dr Sašo Tomažič zainteresovao je slušaoce još jednim kreativnim izlaganjem

 

Predstavnik kompanije IBM, Nikola Guzina, prezentovao je novine na polju upravljanja poslovnim procesima

 

Interesantni radovi obeležili su ovogodišnje sesije konferencije ICIST, na čelu sa predsedavajućom konferencije, prof. dr Zorom Konjović

 

Još interesantnih izlaganja prezentovano je na ovogodišnjem Tutorialu koji je organizovao prof. dr Veljko Milutinović sa svojim studentima Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

 

Predstavnik kompanije HP Dušan Milošević pričao je na temu unapređivanja IT infrastrukture

 

Telekom Srbija predstavio je nove usluge ove kompanije

 

Dušan Basta je ispred kompanije Lenovo predstavio nove tehnologije i proizvode

 

Ove godine su kompanije Tehnicom i Lenovo pokrenule možda i novu tradiciju – turnir u kuglanju.
Interesovanje prisutnih je bilo veliko i pokazan je zavidan nivo veštine koji je pobednicima doneo lepe nagrade, Lenovo laptop i tablet računare

 

Državna sekretarka u Upravi za digitalnu agendu, Jasna Matić, predstavila je postignuća ove institucije na polju IT-a

 

Gost Hermann Maurer, Graz, Austria pričao je na temu "The Austria Forum Project"

 

Prof. Ivković najavio je dugogodišnje učesnike konferencije, kompaniju Saga: g. Vladan Živanović

 

Organizacioni tim vas pozdravlja do sledeće godine… Vidimo se na Kopaoniku!