YU INFO 2015

Kopaonik8.mart - 11.mart 2015. godine

 

I ove godine se okopilo preko 300 učesnika na dvadesetprvoj YU INFO konferenciji koja je održana u kongresnim dvoranama Konaka Sunčani vrhovi na Kopaoniku u periodu od 08. do 11. marta 2015. godine. Takođe, je po peti put održana i međunarodna konferencija ICIST (International Conference on Information Society and Techology).

Posle obavljenih recenzija i provere za izlaganje je prihvaćeno 197autorskih radova, od toga 98 u oviru ICIST konferencije a 99 u okviru YU INFO konferencije. U toku tri dana održano je 15 sesija (5 YU INFO i 10 ICIST)i po dve poster sesije, uukupno 19 sesija. Preko 70% autora je prezentovalo svoje radove ( oko 90% ICIST oko 60% YU INFO).

Kvalitet radova i način prezentovanja je bio na visokom nivou kako kod radova sa naučno stručnom tematikom, tako i kod stručnih radova koji su uglavnom mlađim autorima dali priliku da se predstave stručoj javnosti. Broj radova je povećan u odnosu na protekle godine i organizatori se nadaju da tako bude i u narednim godinama. Treba istaći da se kao i prethodnih godina nastavlja trend povećanja broja mladih autora i učesnika, što je važno i za same autore a i za budućnost konferencija YU INFO i ICIST.

Kao i do sada, partneri i prijatelji konferencije kompanije Telekom Srbija, Asseco, ATOS, SAGA, SAP, MTel i Telegroup, dali su izuzetan doprinos panel diskusijama i biznis delu konferencije.

Nikada više snega na Kopaoniku…

Ni sneg nije sprečio da na Kopaonik dođe 270 učesnika!

Dr Richard Mark Soley (OMG, USA) održao je izuzetno zanimljivo predavanje na temu The Industrial Internet: Opportunities, Disruptions & Standards. Dr Soley je na neposredan način i u direktnom kontaktu sa slušaocima objasnio pojam industrijskog interneta od koga se očekuje da bude ključan za konkurentnost najvažnijih industrijskih grana.Ukazao je na zajedničku ulogu IIC (Industrial Internet Consortium), organizacija koje se bave standardima, istraživačkih organizacija i drugih, da se industrijski internet realizuje.

Vladimir Weinstein, Engineer Manager (Google Inc) preneo je svoja iskustva na temu So you would like to manage engineers?. Ovo pozivno predavanje održano je tako što je vršen prenos uživo iz SAD. Predavač Vladimir Weinstein je, koristeći svoje bogato iskustvo koje je stekao u kompaniji Google, govorio o raznim aspektima rukovođenja inženjerima u oblasti ICT, sa ciljem da se postigne najbolja motivacija i uspešan razvoj i praćenje njihovih karijera.

Orri Erlin je sa slušaocima podelio svoje iskustvo i saznanja o najnovijim trendovima u upravljanju i korišćenju podataka i kako to utiče na razvoj Vituoso DBMS. Virtuoso je objektno relacioni sistem koji kombinuje relacioni pristup sa objektno orijentisanim konceptima kao što su nasleđivanje, složeni (run-time) tipovi podataka itd. a ima i drajvere za povezivanje sa OO jezicima, sopstveni Web aplikativni server i podržava upitne jezike SQL, xQuery, xPath, SPARQL, XSLT.

Učesnika je bilo iz 28 zemalja, pa čak i iz dalekog Tajlanda

Milan Zdravković, Co-chairman ICIST konferencije

Na konferenciji su održane i dve panel diskusije koje su bile izuzetno posećene i zanimljive. Teme “Trendovi u oblasti telekomunikacija i interneta” i “Šta očekuju korisnici, a šta IT kompanije od novih IT trendova” okupile su predstavnike Telco i internet operatera, ICT kompanije i integratore kao i direktore i predstavnike IT velikih korisnika i kompanija.

Panel diskusije bile su najbolje do sada po oceni prisutnih

Jožek Gruškovnjak i panelisti o telekomunikacijama držali su pažnju do kasno uveče

Panele za poster sesije je trebalo sklopiti, ali za mladi tim nije bilo nerešivih zadataka

Poster sesije su bile veoma uspešne i posećene

Tim snova,i za buduće konferencije…

I na kraju, malo sunca i dosta snega ispratilo je učesnike...